Burioni: Zapanjujuće ponašanje Britanaca

0
352

Vodeći italijanski virolog Roberto Burioni zapanjen je ponašanjem Velike Britanije koja ne pokušava da suzbije virus korona, već pušta da se njim zarazi što veći dio populacije s ciljem sticanja imuniteta, a nastoji da zaštiti samo starije.

– To mi je neshvatljivo ponašanje u vrijeme kada nema vakcina i kada ne znamo da li će zaraženi nakon ozdravljenja steći imunitet – rekao je Burioni za agenciju DPA.

Burioni, profesor mikrobiologije na milanskom univerzitetu “San Rafaele”, jedan je od prvih italijanskih naučnika koji je upozoravao na pojavu ovog virusa.

Nakon što su Španija, Francuska i Austrija krenule italijanskim putem i počele da uvode drakonske mjere ograničavanja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Evropa mora učiniti isto.

– Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao EU? – pita Burioni.

On nije siguran da će sa pojavom toplijeg vremena vurus nestati ili da će epidemija oslabiti.

– Nemojte se kladiti u to. O tome još ništa ne znamo – poručuje Burioni.

Veliki broj oboljelih i preminulih u Italiji on objašnjava strukturom italijanskog društva u kome je više starijih i više socijalno aktivnih.

– Ne znamo kada će biti bolje. Situacija se još razvija. Radimo sve što moramo raditi i nadamo se da ćemo za koji dan vidjeti rezultate – zaključuje Burioni.

/Srna/

PODIJELI