Centar NASA za misiju na Mjesec biće u Alabami

0
308
Direktor NASA Džim Brajdenstajn objavio je da će se sjedište agencijine misije na Mjesec, u kojoj bi astronauti trebali sletjeti na Zemljin prirodni satelit do 2024. biti u Marshall Space Flight Centru u Alabami, što predstavlja lošu vijest za Teksas koji je figurisao kao moguće sjedište novog svemirskog programa.

Brajdenstajn je u pratnji poslanika u Kongresu iz Alabame, u postrojenju Huntsville pred 45 metara visokom testnom verzijom spremnika za gorivo teške rakete nosača Space Launch System, objavio informacije o programu istraživanja Mjeseca Artemis.

Ta objava donosi nova radna mjesta i prestiž Alabami, a razočaranje teksaškim zastupnicima koji su lobirali da program bude smješten u Johnson Space Centru u Hjustonu, koji će prema objavi NASA imati sekundarnu ulogu.

“Ovo nije bila odluka koja je lako donesena”, rekao je Brajdenstajn.

On je kazao da će, nakon objave, trebati popuniti 363 nova radna mjesta, od kojih će 140 biti u Hantsvilu i 87 u Hjustonu.

Džonson Spejs Center, koji je bio sjedište programa Apollo i drugih svemirskih programa NASA u prošlosti, pomoći će astronautima da se upoznaju s letjelicom kojom će sletjeti na Mjesec te će upravljati svim Artemisovim misijama koje započinju 2020., kada se očekuje prvi bespilotni let u sklopu programa, rekla je NASA.

Njen direktor je u maju zatražio od Kongresa da poveća predloženi budžet NASA za fiskalnu godinu 2020., koja nastupa 1. oktobra, za 1, 6 milijardi dolara, a od tih bi se sredstava dobar dio izdvojio za razvoj letova u komercijalne svrhe.

Petogodišnja misija Artemis vjerovatno će koštati od 20 do 30 milijardi dolara.

PODIJELI