Cijena nafte u padu

0
345

Cijena nafte na svjetskom tržištu danas je pala na iznos manji od 30 dolara po barelu, pošto je pandemija virusa korona uticala na potražnju, a Saudijska Arabija je povećala dnevnu proizvodnju.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 1,5 odsto na 29,60 dolara po barelu. Juče je cijena ove vrste nafte pala na 29,45 dolara po barelu što je najniže od januara 2016. godine.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte 29,12 dolara po barelu. Zemlje širom svijeta, uključujući SAD i Kanadu uz evropske i azijske države preduzimaju brojne korake za sprečavanje širenja virusa korona, što utiče na potražnju za sirovom naftom i proizvodima poput benzina i kerozina.

Američki predsjednik Donald Tramp juče je upozorio da postoji mogućnost da se SAD kreću ka recesiji usljed usporavanja globalne privrede i pada akcija na berzama. Na cijenu nafte utiče i spor između Saudijske Arabije i Rusije, koja početkom mjeseca nije podržala prijedlog OPEK-a o smanjenju dnevne proizvodnje nafte. Saudijska Arabija saopštila je da ne planira da poveća proizvodnju iznad deset miliona barela dnevno, nakon što krajem marta istekne mandat aktuelnog dogovora o smanjenju dnevne proizvodnje.

/Srna/

PODIJELI