Cijene gasa u Evropi porasle više od pet posto

0
67
Foto: Ilustracija | Cijene gasaa u Evropi porasle više od pet post

Cijene gasa u Evropi rastu više od pet posto, pokazuju podaci s berze ICE.

Na otvaranju trgovanja terminski ugovori za decembar na nizozemskom čvorištu TTF-u (najlikvidnijem evropskom čvorištu) prodavali su se po 821,6 dolara za hiljadu kubnih metara, a zatim su pali na gotovo 810 dolara, ali su potom ponovno porasli.

Maksimum na startu trgovačke sesije iznosio je 853,5 dolara, a do 8:20 cijena je dostigla 831.2 dolara – 5,6 odsto više od prethodnog dana.

Cijene se juče kretale između 740 i 890 dolara

Juče je pak cijena gasa prvi put od sredine septembra pala na 740 dolara, zatim je porasla na 890 dolara i do kraja trgovanja održala se na 816,8 dolara. Prosječna cijena bila je 787 dolara za hiljadu kubnihi metara.

Evropsko tržište gasa vrije već nekoliko mjeseci. Još početkom kolovoza terminski ugovori su trgovani po 515 dolara za hiljadu kubnih metara, ali su do kraja rujna više nego udvostručili cijenu, a 6. oktobra skočili su na istorijski maksimum od 1937 dolara. Nakon toga uslijedio je pad, ali cijene su i dalje visoke.

Stručnjaci rast cijena pripisuju niskoj popunjenosti evropskih skladišta gasa, ograničenoj dostavi dobavljača i velikoj potražnji za ukapljenim prirodnim gasom u Aziji.

Pad kvota zadnjih dana pripisuje se nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina Gazpromu da počne puniti skladišta u Evropi.

(Index.hr)

PODIJELI