Cijene nafte izgubile zamajac, ponovo tonu

0
296

Cijene nafte potonule su danas nakon snažnog oporavka u četvrtak, a i azijske berze su ušle u “crveno” jer investitori sumnjaju u postizanje naftnog dogovora između Saudijske Arabije i Rusije, koji je najavio američki predsjednik Donald Tramp.

Američka nafta WTI pala je za 1,14 dolara ili 4,5 odsto, na 24,18 dolara za barel na azijskom trgovanju, nakon što je u četvrtak skočila za rekordnih 24,7 procenata.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte “brent” skliznula je za 0,70 dolara ili 2,67 odsto, na 29,24 dolara, izvještava Reuters.

Zbog pandemije virusa korona, koja povećava rizike od produženog globalnog ekonomskog pada, investitori su nastavili da traže sigurnost u američkom dolaru i državnim obveznicama.

Tramp je u četvrtak rekao da je razgovarao sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija smanjiti proizvodnju nafte za čak 10 do 15 miliona barela, jer su obje zemlje izrazile spremnost da se dogovore.

Saudijska Arabija je najavila da će sazvati hitan sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), izvijestili su saudijski državni mediji.

Količina smanjenja pumpanja nafte o kojoj je Tramp govorio predstavljala bi do sada neviđeni rez, ekvivalentan iznosu od 10 do 15 odsto globalne ponude, ukoliko je mislio na dnevnu proizvodnju, što je uobičajena mjerna jedinica, napominje britanska agencija.

Međutim, predsjednik SAD nije precizirao da li se radi o dnevnoj proizvodnji, a neki analitičari smatraju da je to možda namjerno izostavio.

“On je biznismen i dovoljno pametan da zna te stvari. Smanjenje proizvodnje od 10-15 miliona barela dnevno (bpd) bilo bi jednostavno nemoguće”, kaže Norihiro Fuđito, glavni investicioni strateg u kompaniji Micubiši UFJ Morgan Stenli Sekjuritis.

Osim toga, Tramp nije dao nikakvu ponudu za smanjenje američke proizvodnje, koja je sada najveća na svijetu, ukazuju analitičari.

“I Rijad i Moskva će tražiti da u smanjenju takođe učestvuju američki proizvođači, što bi moglo sada da se ispostavi kao najveća prepreka za postizanje dogovora”, napominju stručnjaci u Rojal benk ov Kanada.

S obzirom na smanjenje cijena nafte i terminski indeks S&P 500 je krenuo nizbrdo u Aziji, spustivši se naniže za 0,78 procenata.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez japanskih) oslabio je 0,15 posto, dok je japanski Nikei ojačao za 0,3 procenta, čemu je doprinio rast akcija na Volstritu na noćašnjem trgovanju. Indeks Njujorške berze S&P 500 porastao je tokom noći za 2,3 procenta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here