Cijene nafte prošle sedmice oštro pale, trgovci se boje novog lokdauna

0
91

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, petoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta virusa korona mogla izazvati ponovno zatvaranje ekonomije, a time i pad potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko 8 odsto, na 72.72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10.4 posto, na 68.15 dolara.

To je peta sedmice zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od marta prošle godine, a posljedica je oštrog pada u petak nakon vijesti o pojavi nove varijante virusa korona, nazvane omikron.

Samo u petak cijene barela potonule su više od 11 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od aprila prošle godine, i zaronile na najniže razine u više od dva mjeseca.

Sve do petka činilo se da bi cijene nafte mogle prekinuti četverosedmični negativni niz, ali u petak su cijene barela potonule više od 10 dolara jer je tržište uzdrmala vijest da je u Južnoj Africi identificirana nova varijanta korone s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi omikron varijanta mogla biti otporna na vakcine i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, najavile pooštrene kontrole putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače, koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja virusa korona u Evropi i ponovnog lokdauna u nekim zemljama, kao što je Austrija.

Sve to moglo bi usporiti oporavak ekonomije od korona-krize i izazvati pad potražnje za naftom.

“Tržište je u cijene ugradilo najgori mogući scenarij, u kojemu bi ta varijanta virusa izazvala oštar pad potražnje”, kazao je Bob Yawger, direktor u kompaniji Mizuho.

Plasmani iz rezervi nafte

Prije petka u fokusu trgovaca bili su napori velikih potrošača nafte da spriječe daljnji rast cijena “crnog zlata”.

SAD je odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom.

Kina je u međuvremenu poručila da već priprema novu kupovinu nafte iz strateških rezervi, nakon one u septembru, naglasivši da će je prilagoditi svojim potrebama.

Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerovatno će rezultovati osjetno većom ponudom u idućim mjesecima, rekao je izvor u OPEC-u na temelju analize stručnjaka.

“OPEC-ova inicijalna procjena o koordinisanom plasmanu rezervi i iznenadna pojava nove varijante virusa izazivaju ozbiljnu zabrinutost za ekonomski rast i za odnos ponude i potražnje u idućim mjesecima”, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

U takvoj je situaciji teško prognozirati ishod sastanka OPEC-a i saveznika tog kartela na početku decembra, na kojemu bi se trebalo razgovarati o eventualnom prilagođavanju plana povećanja proizvodnje u siječnju i idućim mjesecima, za 400 hiljadaa barela dnevno, ističe Rojters.

PODIJELI