Crna Gora: Jedina u Evropi bez prijavljenih slučajeva Covid-19

0
690

U svim zemljama u regionu broj oboljelih od korona virusa porastao je u odnosu na juče, dok se broj pacijenata u Sloveniji čak udvostručio. Ova zemlja i dalje ima najveći broj zaraženih novim virusom, a slijedi je Rumunija. Crna Gora još uvek jedina u Evropi nema prijavljen nijedan slučaj.

Srbija – 31 oboljelih
Najnoviji podaci Ministarstva zdravlja Srbije kažu da je novi korona virus u Srbiji potvrđen kod još 7 osoba, tako da je ukupan broj oboljelih 31.

Od 7 novih potvrđenih, 4 je u kućnoj izolaciji zbog blaže kliničke slike, a troje je zadržano na bolničkom liječenju.

– Oni nemaju komplikacije i njihovo zdravstveno stanje je stabilno – navode u nadležnom ministarstvu.

Hrvatska – 31 oboljelih
U Hrvatskoj od sinoć ima još četiri bolesnika, ukupno 31. Dvoje u Puli i dvoje u Zagrebu. Troje je povezano bliskim kontaktima s dosad zaraženima, jedan je uvezen.

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu juče je otpuštena prva zdrava osoba ranije oboljela od korona virusa.

Bosna i Hercegovina – 11 oboljelih
Juče su prijavljena četiri nova slučaja u Bosni i Hercegovini, pa je broj obolelih porastao na 11.

Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj nalazi se 376 osoba, a za tri osobe se čekaju rezultati nalaza. U izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru pet osoba. U Federaciji BiH pod nadzorom se nalazi 384 osobe.

Slovenija – 96 oboljelih
Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

Virus se “brzo i nezadrživo širi” u Sloveniji i u Evropskoj uniji, kazao je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Slovenija je uvela veliki broj preventivnih mera kao što su zatvaranje škola, otkazivanja svih javnih dešavanja, uz najavu sprovođenja novih mera.

Severna Makedonija – 9 oboljelih
U Sjevernoj Makedoniji broj novih slučajeva zaraze isti je kao i juče, devet. Zemlja je produžila zabranu za održavanje masovskih skupova do 13. marta.

Velika sportska takmičenja do sljedeće nedelje će se igrati bez publike.

Albanija – 23 oboljelih, 1 žrtva
U Albaniji je u srijedu prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje, dok je broj oboljelih 23.

U saopštenju se navodi da je 73-godišnja pacijentkinja inficirana Kovidom-19 preminula nakon ozbiljnih komplikacija, a kako prenosi agencija ATA, ona se pre desetak dana vratila u Albaniju iz Italije, gde je bila u posjeti sinu.

Kada je hospitalizovana zbog upale pluća, nije rekla lekarima da se vratila iz Italije, a da ima korona virus otkriveno je nakon testa.

Rumunija – 64 oboljelih
Rumunija je, pored Slovenije, još jedna zemlja u regionu u kojoj je veliki broj oboljelih. Prema poslednjim podacima, broj zaraženih je porastao na 64.

Bugarska – 23 oboljelih, jedna žrtva
Broj oboljelih od korona virusa u Bugarskoj porastao je na 23, ali je zabiljležen i prvi smrtni slučaj.

Reč je o 66-godišnjoj Bugarki, koja je u utorak prevezena u bolnicu u Sofiji sa teškom upalom pluća.

Mađarska – 16 oboljelih
Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje na cijeloj teritoriji zbog širenja korona virusa, saopštio je šef kabineta premijera Mađarske Gergeli Guljas navodeći da je ta odluka donijeta u skladu sa prijedlogom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Donijeta je i zabrana ulaska putnika iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, osim za državljane Mađarske koji dolaze iz tih zemalja, a koji će morati da ostanu u izolaciji dvije nedelje.

telegraf.rs 

PODIJELI