Čubrilović: Јasenovac dokaz genocidne namjere NDH-a

0
306

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je sistem koncentracionih logora Јasenovac u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj jedno od najmonstruoznijih stratišta srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

– Svjesni da će biti pogubljeni, logorašima je proboj logorske žice bio jedini spas. Nažalost, nisu svi uspjeli da pobjegnu od smrti i domognu se slobode. Mnogi su i tog 22. aprila 1945. godine likvidirani. Sjećanja preživjelih svjedoče o patnji, bolu i užasu kroz koji su prošli i ustaškim zvjerstvima nad zarobljenicima koji su ubijani samo zato što su bili pripadnici drugog naroda – rekao je Čubrilović povodom 75 godina od proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Јasenovac.

On je podsjetio da je stravičan zločin genocida počinjen u Јasenovcu nad nedužnim ljudima, iznemoglim logorašima, ženama, a što je najstrašnije od svega, to je bio jedini logor za djecu što je jasan dokaz genocidne namjere NDH-a da pokuša da srpski narod, kao i jeverejski i romski, potpuno uništi na svojoj teritoriji.

– Nikada ne smijemo zaboraviti Јasenovac, Јadovno, Staru Gradišku i druga stratišta i logore smrti srpskog naroda. Generacije koje dolaze nikada ne smiju da prestanu da upozoravaju na stravične zločine počinjene u njima, da se više nikada i nikome ne bi ponovili – rekao je Čubrilović.

Dan sjećanja na žrtve Јasenovca obilježava se 22. aprila, kada je 1945. godine izvršen proboj posljednje grupe logoraša.

Dana 21. aprila 1945. godine brojno stanje logoraša iznosilo je 1.073. Ustašku likvidaciju Koncentracionog logora Јasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here