Da li maske ugrožavaju disanje: Ljekar napravio eksperiment

0
331
Ljekar iz Dublina Maitiu O Tuathail dobio je nekolicinu upita o tome da li zaštitne maske ugrožavaju disanje, te je odlučio dokazati da to vjerovanje nije istinito tako što će staviti šest maski odjednom i izmjeriti nivo kisika u krvi, prenosi Bored Panda.

Tuathail je 14. jula na Twitter stavio video od 70 sekundi. Na video zapisu ga možemo vidjeti kako stoji pored mašine koja mjeri nivo kisika u krvi i na lice stavlja jednu po jednu masku.

U momentu kada ljekar na licu ima šest maski, brojevi na ekranu mjerača prikazuju normalne nivoe kisika u krvi, piše Klix.

– Stalno me pitaju da li nošenje zaštitne maske smanjuje dotok kisika, a takva pitanja su zasnovana na onome što ljudi čitaju na društvenim mrežama. Zaštitne maske ne ugrožavaju disanje! Stavio sam šest maski na lice, to mi nimalo nije oštetilo nivo kisika u krvi – napisao je Tuathail.

Podsjetimo, nošenje zaštitne maske je preporučljivo, ako ne i obavezno, u skoro svim dijelovima svijeta.

Nedavno obavljena analiza pokazala je da države u kojima je obavezno nošenje zaštitnih maski imaju znatno manje brojke novozaraženih korona virusom, u poređenju sa drugim državama gdje nošenje zaštitne maske nije praksa.

Stručnjaci svakodnevno rade na promociji nošenja maske, te čvrsto vjeruju da je upravo u tome ključ kontrolisanja širenja infekcije.

Izvor: klix.ba

PODIJELI