Danas se u svijetu očekuju do sada najveći klimatski protesti

0
326
Globalni protest za klimu najavljen za danas u 139 zemalja, trebao bi biti najveći u istoriji klimatskih protesta.

Riječ je o trećem u nizu klimatskih protesnjtnih okupljanja koje organiziraju školski učenici, a povela ih je 16-godišnja Šveđanka Greta Tunberg.

U protestu koji bi trebao biti održan od Londona i Njujorka do Perta u Australiji, učestvuju različite organizacije, kao i zaposleni nu nekom od najvećih svjetskih kompanija, javlja Si-En-En.

Biće organizirano oko 4638 skupova širom svijeta. U australijskoj Viktoriji učenici, studenti i javni radnici izaći će s posla i nastave.

Protesti su već počeli u Bangkoku, a kasnije tokom dana planirani su u Јapanu, Indoneziji, na Filipinima i u Mjanmaru, javlja Bi-Bi-Si.

U nekim zemljama kao što su Singapur i Јužna Koreja, protesti suu planirani samo preko vikenda.

Učenicima opravdan izostanak iz škole

U Njujorku je 1,1 milijun učenika dobilo dozvolu da izostane danas iz škole jer su gradske vlasti najavile da neće kažnjavati učenike koji se pridruže protestu ali moraju imati dozvolu roditelja.

Gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio putem Tvitera je poručio: “Njujork stoji uz naše mlade ljude. Oni su naša savjest.”

Na Menhetnu je okupljanje u podne, a njima će se obratiti mladi klimatski aktivisti, uključujući Gretu Tunberg koja je jedrilicom doplovila do Njujork na UN-ov samit o klimi koji se održava 23. septembra.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here