Dim požara prvi put stigao do Sjevernog pola

0
276

Dim od požara u ruskom regionu Jakutsk stigao je do Sjevernog pola prvi put od početka mjerenja i aktivisti upozoravaju da se situacija neće poboljšati do druge polovine avgusta, piše britanski dnevnik “Indipendent”.

Na satelitskim snimcima američke Agencije za svemirska istraživanja NASA vidi se dim koji se kretao sa udaljenosti od skoro četiri hiljade kilometara iz Jakutije na Dalekom istoku Rusije.

Dim je pokrio široko područje od sjevera Sibira do Mongolije, a oko 1.200 gradova i naselja ugroženo je samo u oblasti Krasnojarski Kraj.

U središtu u Jakutiji trenutno bjesne najteži šumski požari u istoriji jer je izgorjelo skoro četiri miliona hektara. Jedan od požara pokrio je oblast široku skoro milion hektara, što je, takođe najviše do sada.

Stručnjaci navode da će se situacija pogoršavati u narednim danima zbog snažnih udara vjetra i suvog vremena, ali izražavaju nadu da će kiše krajem avgusta donijeti olakšanje.

Zvaničnik “Grinpisove” vatrogasne službe u Rusiji Grigorij Kuskin rekao je da je situacija u Jakutiji posebno teška jer je ugroženo nekoliko sela i naftnih skladišta.

Lokalne vlasti Jakutije juče su produžile vanrednu situaciju pošto su požari počeli da okružuju naselja.

PODIJELI