Dogovor Sebastijana Kurca i Zelenih

0
385

Konzervativci OVP Sebastijana Kurca i Zeleni postigli su koalicioni sporazum: Kurc bi trebalo ponovo da bude austrijski kancelar.

Kako piše danas Deutsche Welle, Zeleni će po prvi put ući u Saveznu vladu Austrije, među njima i jedna rođena Tuzlanka.

Narodna stranka Austrije (OVP) dogovorila se sa Zelenima o koalicionom sporazumu, potvrdile su obje stranke.

Sebastijan Kurc koji vodi OVP, stranku desnog centra, trebalo bi ponovo da postane savezni kancelar. A Zeleni bi prvi put u Austriji učestvovali u Saveznoj vladi.

Koalicioni sporazum mora još da odobri Kongres Zelenih koji se održava u subotu.

Jedno od iznenađenja u planovima u vezi sa ministarstvima je uspostavljanje Ministarstva za integraciju.

Njega će preuzeti Suzane Rab (35), bliska saradnica Sebastijana Kurca. Ona je bila šefica odseka za integraciju u Ministarstvu spoljnih poslova i važi za zagovornicu tvrdog kursa. Ta pravnica, a psihološkinja po obrazovanju, učestvovala je u oblikovanju austrijskog zakona o islamu, kao i onom o zabrani burke.

Zeleni su dobili “super ministarstvo” koje objedinjuje pitanja životne sredine, transporta, infrastrukture, energije, tehnologije i inovacija. Planirano je da ga vodi Leonore Gevesler (43) koja je bila na čelu ekološke nevladine organizacije “Global 2000” sve dok je Verner Kegler, lider Zelenih, nije ubijedio da se kandiduje za Zelene na izborima u septembru.

Na čelu Ministarstva odbrane bi prvi put trebalo da bude žena: Klaudija Taner koja je sada direktorka Udruženja poljoprivrednika u pokrajini Donja Austrija. Bivši generalni sekretar Karl Nehamer biće ministar unutrašnjih poslova. Ministar spoljnih poslova će biti Aleksandar Šalenberg, jedini član sadašnje prelazne vlade eksperata koji ostaje na vlasti.

Sljedeći ministar finansija vjerovatno je bivši ministar uz kancelara Kurca, Gernot Blumel, školovani filozof. Blumelov prethodni posao, uključujući i odgovornost za evropsku politiku, uz kancelara, preuzeće bivša sutkinja Karolin Edtštadler koja sada predvodi delegaciju OVP u Evropskom parlamentu. Elizabet Kestinger bi ponovo trebalo da bude ministarka poljoprivrede, a Hajnc Fasman opet ministar obrazovanja.

PODIJELI