Donald Tramp napustio Bijelu kuću, Vašington pred inauguraciju pretvoren u “tvrđavu”

0
485

Odlazeći američki predsjednik Donald Tramp napustio je danas Bijelu kuću.Kako prenosi CNN, Tramp se uputio ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gdje će biti održana kratka oproštajna ceremonija prije njegovog posljednjeg leta kao predsjednika ka Palm Biču.

U kratkom obraćanju novinarima, Tramp je rekao da je postigao mnogo tokom svog mandata i poručio da on i njegova supruga Melanija vole američki narod, dodaje Gardijan.

Rekao je da je za njega bila velika čast da bude 45. predsjednik SAD.

Tramp je rekao da je to bila “čast života” i da samo želi da ode i kaže “zbogom”, ali je naglasio da se nada da to neće biti zbogom na duže vrijeme, prenosi CNN Melanija Tramp, izjavila je da je za nju bila najveća čast da bude prva dama SAD.

– Biti vaša prva dama bila je moja najveća čast. Hvala vam na ljubavi i podršci. Bićete u mojim mislima i molitvama. Bog vas blagoslovio. Bog blagoslovio vaše porodice. I Bog blagoslovio ovu prekrasnu zemlju. Hvala vam – poručila je Melanija Tramp.

Tramp neće prisustvovati današnjoj inauguraciji Džoa Bajdena za predsednika SAD.

Glavni grad SAD je pretvoren u “ratnu zonu”, pošto su na snazi mjere kakve “nikada u istoriji Amerike nisu viđene u Vašingtonu na dan inauguracije američkog predsjednika”, preneo je Jahu njuz.

Izabrani predsednik Džo Bajden treba da preuzme dužnost u podne (18 časova po srednjoevropskom vremenu), a kako piše “Glas Amerike”, više hiljada pripadnika Nacionalne garde čuva sve “utvrđeniji” Vašington.

Brojne ulice oko Kapitola su zatvorene za saobraćaj, dok je središte Nacionalnog mola, koje se proteže od spomenika Abrahamu Linkolnu do zapadne strane Kapitola zatvoreno za posjetioce.

Podižu se privremene barijere, dok je američka tajna služba, zadužena za planiranje bezbjednosti za inauguraciju, za tu priliku stvorila vlastitu “zelenu zonu” u Vašingtonu, upozoravajući da će svako vozilo koje pokuša da uđe biti pretraženo na eksploziv i oružje.

Kako se navodi, Dikstrikt podsjeća neke zvaničnike na gradove pod opsadom, poput Bagdada ili Kabula, umesto na sjedište vlade lidera slobodnog sveta.

Za proteste Trampovih pristalica priprema se i svih 50 američkih država.

Vojni zvaničnici saopštili su u petak da se očekuje da će 18.000 naoružanih pripadnika Nacionalne garde biti danas u Vašingtonu i tokom narednih dana, pored 7.000 koji su već dovedeni nakon nereda i upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa.

Pojačano obezbjeđenje u oštroj je suprotnosti sa predsjedničkom inauguracijom prije četiri godine, kada je u pomoć pozvano 8.000 vojnika Nacionalne garde, zaključio je Glas Amerike.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI