“DRAMATIČNO POGORŠANJE” SLOBODE MEDIJA OD POČETKA PANDEMIJE

0
142

Od početka pandemije virusa korona širom svijeta došlo je do “dramatičnog pogoršanja” slobode medija, navodi se u najnovijem godišnjem izvještaju “Reportera bez granica”.

Prema indeksu svjetske slobode medija ove grupe, kojim je procjenjivana situacija u 180 zemalja u svijetu, 73 odsto njih ima ozbiljne probleme u vezi sa slobodom u toj oblasti.

Isti izvor navodi da su mnoge zemlje koristile pandemiju virusa korona, koja je izbila u Kini krajem 2019. godine, “kao osnovu za blokiranje pristupa novinara informacijama, izvorima i izvještavanju na terenu”.

Grupa navodi da je to posebno slučaj u Aziji, Bliskom istoku i Evropi.

“Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija”, napisao je generalni sekretar “Reportera bez granica” Kristof Deloar.

On je dodao da, nažalost, proizvodnju i distribuciju novinarstva prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad i kulturološki faktori.

Problemi su, takođe, nastali i zbog pada povjerenja javnosti u samo novinarstvo.

U izvještaju se navodi da je 59 odsto anketiranih u 28 zemalja reklo da novinari “namjerno pokušavaju da zavaraju javnost objavljujući informacije za koje znaju da su lažne”.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here