Džonson odbio zahtjev Škotske za novi referendum o nezavisnosti

0
461

Premijer Velike Britanije Boris Džonson odbio je zahtjev škotske vlade o pokretanju procesa organizovanja novog referenduma o nezavisnosti te regije.

Džonson je uputio pismo škotskoj premijerki Nikoli Sturdžon u kojoj navodi da je pomno analizirao zahtjev o prenosu ovlaštenja za organizovanje referenduma sa britanskog na škotski parlament.

Šef britanske vlade istakao je kako je 2014. godine u Škotskoj održan referendum i kako su se građani izjasnili da žele ostati u Velikoj Britaniji.

“Britanska vlada će i dalje poštovati tu demokratsku volju škotskog naroda i zato ne mogu odobriti prenos ovlaštenja koji može dovesti do organizovanja novog referendum”, poručio je Džonson.

On je pozvao škotske vlasti na saradnju i jačanje ekonomije i međunarodne pozicije Velike Britanije.

Vladajuća Škotska nacionalna partija i njena liderka Sturdžon zagovaraju otcjepljenje te zemlje od Velike Britanije u čijem sastavu su još i Engleska, Vels i Sjeverna Irska.

Sturdžonova tvrdi da je referendum 2014. godine rezultirao većinskim izglasavanjem ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je druga strana zastrašivala birače da bi secesija značila i izlazak Škotske iz Evropske unije. Ona dalje tvrdi da se Brexitom mijenja situacija na terenu i da su se stekli uslovi za novi referendum.

Birači u Velikoj Britaniji su 2016. godine izglasali na referendumu izlazak te zemlje iz Evropske unije, međutim Škoti su većinski glasali za ostanak u toj evropskoj zajednici.

anadolija

PODIJELI