Erdoan s NATO i EU o migrantskoj krizi

0
330

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je danas u Briselu Evropsku uniju da više pomogne u zbrinjavanju izbjeglica iz Sirije, pošto su ga neki zvaničnici EU optužili za “ucjenu” jer je pustio migrante ka Evropi, javlja AP.

Hiljade izbjeglica nalaze se na granicama Turske i članice EU Grčke, pošto je Erdoanova vlada saopštila da ih više neće sprečavati da krenu ka Evropi.

U Turskoj se nalazi više od 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije.

Članice EU podržale su Grčku, koja je kao i Turska članica NATO, ocjenjujući da je ona “štit” na granicama Evrope.

“Izvan je razuma i poimanja da susjed i saveznička zemlja može nas da označi kao uzrok nekontrolisane migracije”, rekao je Erdoan novinarima u Briselu poslije razgovora s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Erdoan je ranije optužio EU da ne ispunjava svoje obaveze, pogotovo finansijske, iz sporazuma 2016. godine o zaustavljanju talasa izbjeglica koje su htjele da stignu do Evrope.

Poslije susreta sa Stoltenbergom, Erdoan se sreo sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, s kojima je razgovarao o sprovođenju sporazuma iz 2016.

Sporazum je predviđao da Turska spriječi priliv migranata i izbjeglica, za čije bi zbrinjavanje dobila šest milijardi evra, ubrzavanje pregovora o njenom članstvu u EU i ukidanje viza za turske državljanje.

Mišel je rekao novinarima da Turska i EU imaju različite poglede na različita pitanja i da je zato važno imati iskren i otvoren dijalog.

“Za nas je važno da se sporazum primjeni”, naglasio je Mišel.

On je dodao da je, pored pitanja migranata za EU važno da s Turskom razmotri razvoj situacije u Siriji i kako da EU politički pomogne i doprinese stabilnosti cijelog regiona.

Ursula fon der Lejen rekla je da je susret s Erdoanom “restartovanje dijaloga”.

Ona je, takođe, istakla da EU ima obavezu da zaštiti svoje granice, ali i da garantuje osnovna individualna prava ljudima na azil.

tanjug

PODIJELI