Erdoan se nije šalio: Turska gomila vojne snage i opremu

0
393

Turska je poslala dodatne snage i tehniku na granicu sa Sirijom, u okrug Akčakale, javljaju mediji, a snimci vojske i opreme se dijele društvenim mrežama.

Turske dodatne snage su stigle nakon što je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan objavio da planira operaciju protiv Sirijskih demokratskih snaga, kurdskih formacija koje podržavaju SAD, javljaju mediji.

Turski lider Redžep Tajip Erdoan je ranije izjavio da je Ankara završila pripreme, napravila plan i “izdala potrebna naređenja” za operacije na sjeveru Sirije.

Kako se na snimcima i fotografijama vidi, konvoj vojnih vozila i autobusa navodno se kreće prema sirijskoj granici.

Primijećeno je i pojačano prisustvo helikoptera u toj oblasti.

Erdoan je juče rekao da će Turska početi vojnu operaciju iz vazduha i sa zemje istočno od rijeke Eufrat u Siriji.

Kako navodi TRT, to je najdirektnija najava vojne ofanzive od kada su Ankara i Vašington odlučile da na sjeveroistoku Sirije, uz granicu s Turskom, uspostave bezbjednosu zonu.

Erdoan je upozorio da Ankara nema izbora nego da sama krene u realizaciju formiranja zone bezbjednosti s obzirom na mali napredak u saradnji sa SAD po tom pitanju.

Poslije osam godina rata u Siriji, Ankara i Vašington su se dogovorili da uspostave zonu duž 480 kilometara sirijsko-turske granice koja zadire 30 kilometara u Siriju.

Turska planira da naseli do dva miliona sirijskih izbjeglica u toj oblasti odakle bi protjerali miliciju sirijskih Kurda koju smatra terorističkom organizacijom, a koju podržavaju SAD.

Ankara je više puta upozrila da će preduzeti jednostranju akciju i da neće tolerisati pokušaje Vašingtona da blokira taj proces, a rok je bio kraj septembra.

tanjug

PODIJELI