Erdogan posjetio Aja Sofiju prvi put od pretvaranja u džamiju

0
329

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan posjetio je juče Aja Sofiji u Istanbulu, prvi put od kada je ta građevina prošle nedjelje pretvorena iz muzeja u džamiju.

Erdogan je posmatrao radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju, saopštio je njegov kabinet koji je objavio fotografije slikane unutar Aja Sofije.

Erdogan je ranije najavio da će prva molitva biti održana 24. jula, ali se zasad ne zna da li će joj i on prisustvovati, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Državni savjet, najviši upravni sud Turske, presudio je prošle nedjelje u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah poslije objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Po navodima vjerskih vlasti, 500 ljudi će učestvovati na prvoj kolektivnoj molitvi u petak u Aja Sofiji koja je na početku svoje istorije bila vizantijska katedrala.

Navodi se da će hrišćanske ikone biti prekrivene tokom muslimanske molitve.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vijekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svjetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra dijelom svoje istorije i kuture.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI