Eskalacija sukoba u Izraelu, najmanje 40 ubijenih

0
331

Neprijateljstva između Izraela i Hamasa eskalirala su danas sa najmanje 35 ubijenih u Gazi i pet u Izraelu.

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na Pojas Gaze.

Palestinske snage potvrdile su da su ispalile stotine projektila na Tel Aviv nakon što je izvršen izraelski vazdušni udar u pojasu Gaze, a Izraelska vojska je saopštila da gađa militante u Gazi kao odgovor na raketne napade na Jerusalim i druga područja, prenosi Rojters.

Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što su više puta pogođene u izraelskim vazdušnim napadima.

Izrael je saopštio da su njegovi avioni jutros gađali i ubili nekoliko obaveštajnih čelnika Hamasa, a drugi napadi bili su usmereni na druge vojne ciljeve Hamasa.

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi potvrdili su 32 žrtve, ali je radio stanica povezana s Hamasom kasnije prenijela da su još tri osobe poginule nešto prije dva sata ujutro u izraelskom vazdušnom napadu.

Izraelski politički lideri i vojska saopštili su da su ubili na desetine militanata i izvršili napade na objekete koje koristi Hamas.

U gradu Lod, blizu Tel Aviva, gdje živi mješovito jevrejsko-palestinsko stanovništvo proglašeno je vanredno stanje, a dvije osobe su poginule nakon što je raketa pogodila vozilo u toj oblasti.

Automobili su zapaljeni, a 12 ljudi je povrokeđeno u sukobima i demonstracijama u tom gradu zbog nasilja u Gazi. Gradonačelnik Loda uporedio je situaciju sa građanskim ratom.

U utorak uveče je u izraelskom napadu potpuno uništena dvanaestospratnica u središtu Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje kancelarije.

Hamas je zauzvrat ispalio 130 raketa na Tel Aviv, gdje su se tokom večeri oglašavale sirene.

Pogođeni su i gradovi Aškelon i Ašdod, južno od Tel Aviva.

Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Venesland izrazio je zabrinutost zbog nastalog stanja.

-Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punih razmjera. Lideri svih strana treba da preuzmu odgovornost za kako bi se sukobi obustavili.Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje – napisao je Venesland.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zaprijetio je da će palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad skupo platiti za napade na centralni i južni Izrael.

Vođa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da je Izrael „zapalio vatru u Jerusalimu i Al-Aksi i da se plamen proširio na Gazu, pa je odgovoran za posljedice“.

Hanije je rekao da su Katar, Egipat i UN sa kojima su u konataktu pozvali na smirivanje situacije, ali da je Hamasova poruka da to zavisi od ponašanja Izraela.

Bijela kuća je osudila raketne napade Hamasa i drugih palestinskih grupa na Izrael i poručila da jevrejska država ima legitimno pravo da se brani.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je na smirenost i uzdržavanje od nasilja na obe strane i izrazio žaljenje SAD zbog palestinskih i izraelskih žrtava u ovom sukobu.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI