EU postigla dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi evra

0
243

Ministri finansija zemalja članica EU postigli su u četvrtak uveče dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi evra za evropske zemlje teško pogođene pandemijom virusa korona.

Predsjednik Evrogrupe Mario Senteno objavio je da je dogovor postignut poslije maratonskih diskusija u Briselu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministri međutim nisu prihvatili zahtjev Francuske i Italije da članice Unije podijele troškove nastale zbog krize, izdavanjem takozvanih “korona obveznica“.

Evropska centralna banka pozvala je na odobravanje paketa pomoći do 1.500 milijardi evra, procijenivši da će toliki iznos biti potreban za saniranje poslljedica krize.

Uprkos tome, francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je sporazum koji je opisao kao najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Ministri su bili blizu dogovora i u srijedu, ali pregovori ipak nisu bili uspješni zbog spora između Italije i Holandije koja se najviše protivi izdavanju “korona obveznica“.

Kriza izazvana pandemijom virusa korona ukazala je na duboke podjele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju sjeverne države na čelu s Njemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.

/BETA/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here