EU prihvatila zahtjev Velike Britanije, Brexit odgođen do 31. januara

0
337

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopštio je da je Evropska unija (EU) prihvatila zahtjev Velike Britanije za fleksibilno odgađanje izlaska zemlje iz Unije (Brexit) do 31. januara naredne godine.

Tusk je na Twitteru saopštio da je svih 27 članica prihvatilo britanski zahtjev za odgađanje Brexita.

On je najavio da će odluka uskoro biti i zvanično objavljena u pisanoj formi.

Shodno odluci, Velika Britanija je dobila fleksibilnu odgodu, što znači da može napustiti EU i prije zadatog roka ako sporazum o Brexitu bude ranije odobren u parlamentu.

Velika Britanija je na referendumu 2016. godine izglasala odluku o napuštanju Evropske unije. Prvobitno je Brexit trebalo da bude dogođen 29. marta ove godine, ali je rok produžen nakon što britanski parlament nije prihvatio sporazum koji je britanski vlada postigla s liderima Evropske unije.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson najavljivao je da će se Brexit dogoditi u planiranom roku do 31. oktobra. Uspio je nedavno postići i novi sporazum s liderima EU o budućim odnosima između dvije strane, ali nije uspio u to uvjeriti i britanski parlament.

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije glasali za odlaganje odluke o tome hoće li podržati Vladin dogovor s Evropskom unijom. Time su spriječili Vladin plan za napuštanje evropskog bloka 31. oktobra i obavezali premijera Džonsona da traži odgađanje Brexita. Sporazum o Brexitu će ići na ratifikaciju i u parlamentima svih članica Evropske unije.

(Anadolija)

PODIJELI