EU u koordinaciji: Najvažnije zaustaviti brzo širenje virusa

0
347
Lideri zemalja članica Evropske unije tokom video-konfrencije posvećene evropskom odgovoru na epidemiju virusa korona dogovorili su se o koordinisanom pristupu u cilju limitiranja širenja virusa, isporuke medicunske opreme i rješavanja socijalno- ekonomskih posljedica epidemije.

Najavljene su svakodnevne konsultacije ministara zdravlja, odnosno unutrašnjih poslova EU, kao i formiranje korona investicionog fonda u visini od 25 milijardi evra.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji je i pozvao na ovaj vanredni razgovor predsjednika i premijera zemlja članica, kaže da su utvrđena četiri prioriteta rada kada je riječ o odgovoru EU na epidemiju COVID-19.

“Na prvom mjestu je limitiranje širenja virusa, preduzimanje proporcionalnih mjera u skladu s naučnim i medicinskim činjenicama, koordinacija u isporuci medicinske opreme u cilju regularnog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta kao i promocija istraživanja u oblasti izrade vakcine, dijagnostike i tretmana oboljelih od COVID -19”, naveo je Mišel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da je najvažnije u ovom trenutku zaustaviti brzo širenje virusa.

“Širenje virusa će nastaviti da se odvija. Najvažnije je da se to koliko je moguće više uspori, jer ako ima previše zaraženih u kratkom vremenu, biće veliki pritisak na zdravstveni sistem”, rekla je Fon der Lejenova.

U EU dodaju da je već uloženo 120 miliona evra u oblast istraživanja vakcine protiv virusa korona.

Kada su u pitanju socijalno-ekonomske posljedice epidemije, iz Brisela poručuju da su spremni da iskoriste sve neophodne instrumente i fondove kako bi pomogli pogođenim preduzećima i radnicima i održli pozitivne ekonomske parametre.

“Pored državne pomoći i sredstava iz Pakta za stabilnost i razvoj, EU će osnovati i korona investicioni fond u obimu od 25 milijardi evra za podršku zdravstvenim sistemima, preduzećima, tržištu rada i ostalim osjetljivim dijelovima ekonomije”, poručila je Ursula fon der Lejen.

Dodala je da će Evropska komisija svakodnevno koordinisati rad s ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova zemlja članica kako bi se znalo “ko, šta i kako radi i kako bi sve mjere mogle da budu koordinisane, primjerene i pravovremene”.

U EU navode da u ovom trenutku nema najava o zatvaranju unutrašnjih granica u cilju zaustavljanja širenja COVID-19, ali da će se dalje mjere zajednički dogovarati na dnevnom nivou.

tanjug

PODIJELI