Evropski parlament usvojio prijedlog sedmogodišnjeg budžeta

0
284

Evropski parlament usvojio je juče sedmogodišnji budžet EU od 1,074 biliona evra, koji će početi da se primjenjuje od 1. januara 2021. godine.

Glasanje u Evropskom parlamentu jedna je od završnih faza formalnog usvajanja budžeta, nakon dugih pregovora, piše “Politiko”.

Prijedlog budžeta podržala je velika većina od 548 poslanika, protiv je bio 81 član parlamenta, a 66 je bilo uzdržano.

Evropski savjet sada treba da zvanično usvoji višegodišnji finansijski okvir, koji će predstavljati plan finansiranja u narednih sedam godina.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je da je mehanizam za oporavak EU od pandemije u vrijednosti od 750 milijardi evra evropski “Maršalov plan”.

“Istorijski budžet za istorijski trenutak. Sprovođenje evropskog žMaršalovog planaž može da počne i da nam pomogne da izađemo iz dramatične krize izazvane kovidom 19 i da postativimo temelj za novi početak zelenije i pravednije Evrope”, rekao je Sasoli.

Poslanici su danas usvojili i novi mehanizam kojim se fondovi EU povezuju sa kriterijumima vladavine prava, kao i međuinstitucioni sporazum o pitanjima budžeta, koji uključuje predstavljanje plana za uvođenje novih izvora prihoda u budžetu Unije.

/Srna/

PODIJELI