Fauči: SAD bi mogle imati 100 hiljada novooboljelih dnevno

0
326

Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru i moglo bi nam se dogoditi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze novim korona virusom, izjavio je Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Idemo u pogrešnom smjeru i očigledno je da ne kontrolišemo situaciju. Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno”, kazao je Fauči tokom saslušanja u američkom Senatu.

Fauči je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 odsto novih slučajeva u SAD dolazi iz te četiri savezne države.

U ponedjeljak je u SAD zabilježeno 41.000 novih slučajeva zaraze, a u utorak oko 45.000. Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja na svijetu pandemijom korona virusa sa 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.

Fauči je rekao da postoji zabrinjavajući “sve ili ništa” fenomen, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere, ili su se prerano otvorile, a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući javnozdravstvene preporuke.

Takođe, kazao je da nema garancije da će Sjedinjene Države imati efikasnu vakcinu protiv infekcije Kovid-19 do početka iduće godine.

/Agencije/

PODIJELI