Finska od danas predsjedava EU

0
210

Finska od danas preuzima rotirajuće šetomjesečno predsjedavanje EU. Ovo će biti treći put da Finska, po utvrđenom rasporedu, kao zemlja članica dolazi na čelo Savjeta EU.

Savjet EU je tijelo koje okuplja ministre zemlja članica i sastaje se po određenim oblastima, od poljoprivrede do spoljnih i untrašnjih poslova.

Zemlja članica koja je u ulozi predsjedavajuće tokom šest mjeseci vodi sve sastanke Savjeta EU izuzev Saveta ministara spoljnih poslova kome predsjedva šef diplomatije EU.

Istovremeno, zemlja koja predsedava zadužena je da vodi radne i ekspertske grupe, ali i da u ime Evropskog savjeta sarađuje sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.

Finska šestomsječno predsjedavnja Savjetom EU preuzima od Rumunije, a 1. janura 2020. dogodine predaće ga Hrvatskoj.

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han najavio je da će Helsinki preuzimanjem predsjedavanja od Bukurešta nastaviti da podržava politiku proširenja EU na Zapadni Balkan. On je izrazio očekivanje da će tokom finskog predsjedavanja odnosino do kraja 2019. godone Srbija otvoriti nova poglavlja u svojim prsitupnim pregovorima.

Finska je pred preuzimanje predsedavanja Savetom EU najvila da će se njen program zasnivati na socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti Evrope.

Kao ključni prioritet svog predsjedavanja Finci navode EU ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Program finskog predsjedavanja obuhvata i jačanje jedinstvenog tržišta, slobodnu trgovnu zasnovanu na pravilima, korišćenje potencijala koje pružaju istraživanja, razvoj, inovacije i digitalizacija.

Bolje obrazovanje i trening, regionalna i socijalna pravda kao i rodna ravnopravnost ključ su za održiv razvoj EU i dobrobit njenih građana, navode Finci.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here