Gejts: Tri koraka za borbu, prvi – zatvaranje svega, svuda

0
248

Zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo, prvi je od tri koraka koja predlaže američki milijarder Bil Gejts u borbi sa virusom korona.

Gejts upozorava da su Sjedinjene Države propustile priliku da idu korak ispred virusa korona, ali, u autorskom tekstu za Vašington post, kaže da još nije kasno da se donesu važne odluke od kojih će zavisiti ne samo oporavak ekonomije, već i činjenica koliko će još Amerikanaca morati da sahrani svoje bližnje usljed virusa.

Iz razgovora sa brojnim stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom SAD zaključio je, kaže američki milijarder, da je potrebno preduzeti tri koraka.

Prema njegovim riječima, potreban je dosljedan nacionalni pristup gašenju problema, potom povećanje obima testiranja i kao treće jedinstvena baza podataka zasnovana na nauci iz koje će se raditi na razvoju vakcine.

– Uprkos pozivima stručnjaka i zvaničnika u nekim državama plaže su i dalje otvorene; u drugima, su restorani i dalje prepuni. Neki mogu slobodno da putuju, gdje i kako hoće, upravo kao i virus – navodi Gejs i dodaje da je sve to recept za katastrofu.

Suosnivač Majkrosofta dodaje da je zato važno poštovati naredbe – zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo – što bi, kako smatra, moglo potrajati 10 nedjelja ili više.

Prema njegovim riječima, ljudima mora biti jasno ko i kada radi, jer će svaka konfuzija produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove više smrti.

Drugi korak, kako dodaje, odosi se na to da savezna vlada mora da pojača testiranje. Potrebno je, navodi, daleko više testova, rezultati moraju biti objedinjeni, kao i baza potencijanih volontera za klinička ispitivanja.

Kaže da ima napretka u metodama testiranja, poput brisa za samotestirajne koji je razvila Mreža za procjenu virusa korona u Sijetlu, a koji omogućava pacijentima i da izbjegnu opasnost da im zdravstvni radnik prenese infekciju.

Nada se da će se ova i druge inovacije u testiranju uskoro širom zemlje povećati mogućnost liječenja.

– Treba se držati procesa koji funkcioniše – poručuje američki milijarder i dodaje da je važno pokretati paraleno više procesa i javnost obavještavati o tome.

– Da bismo bolest priveli kraju, potrebna će nam biti sigurna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo je imati za manje od 18 mjeseci – navodi američki bzinismen i kaže da je proizvodnja vakcine samo pola bitke.

– Da bismo zaštitili Amerikance i ljude širom svijeta, moraćemo da proizvedemo milijarde doza – kaže Gejts.

Gejts podsjeća da je u 2015. godini, pozvao svjetske lidere da se pripreme za pandemiju na isti način na koji se pripremaju za rat – pokretanjem simulacija kako bi se pronašli pukotine u sistemu.

– Kao što smo vidjeli ove godine, pred nama je dug put. Ali i dalje vjerujem da ako sada donesemo ispravne odluke, informisane naukom, podacima i iskustvom medicinskih stručnjaka, možemo spasiti živote i vratiti zemlju tamo gdje je bila – navodi Gejts.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here