Gligić: Hitno objaviti rezultate uzorkovanja otpada

0
440

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić zatražio je da što prije budu objavljeni rezultati uzorkovanja otpada koji je iz Italije dovezen na područje te lokalne zajednice.

– Dovoljno vremena bilo je da se izvrše sve analize otpada i da se utvrdi da li on sadrži opasne supstance. Zahtijevam da se hitno objelodane rezultati uzorkovanja otpada – naglasio je Gligić.

Gligić je rekao Srni da tekstilni otpad iz Italije još nije uklonjen iz Bosanskog Grahova.

– Određena količina otpada se i dalje nalazi u krugu nekadašnje firme `Borac`, kao i na deponiji u Koritima – rekao je Gligić.

On je upitao kako je otpad za reciklažu mogao da završi na deponiji u Koritima, nadomak Bosanskog Grahova.

Gligić je pozvao sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema, kao i da se utvrdi ko stoji iza ovog problema koji je uznemirio stanovništvo Bosanskog Grahova.

Prema njegovim riječima, građani Bosanskog Grahova svakodnevno u 12.00 časova mirnim okupljanjem traže istinu.

Federalno Ministarstvo ekologije i turizma poništilo je u utorak, 7. jula, dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi “Krom reciklaža” iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.

Ministarstvo je zatražilo od Tužilaštva Livanjskog kantona da ispita okolnosti registracije kompanije “Krom reciklaža”, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga na području Drvara i Bosanskog Grahova.

/Srna/

PODIJELI