Grci ponovo krenuli na plaže, suncobrani na odstojanju

0
498

Grci su danas izašli na obale nakon što je država odobrila otvaranje više od 500 plaža u okviru mjera ublažavanja restrikcija uvedenih zbog epidemije virusa korona.

Za mnoge ljude ovo je bio njihov prvi izlazak vani od kada je Grčka počela da ublažava mjere početkom mjeseca i podudarilo se sa prvim toplotnim talasom ove godine.

Posjetioci i kupači moraju da se pridržavaju propisa distanciranja i tačno je propisano rastojanje među suncobranima.

Na površini od 1.000 metara kvadratnih ne smije biti više od 40 ljudi, a suncobrani postavljeni na razdaljini od četiri metra.

Na plaži Alimos, južno od Atini, ljudi su od jutros čekali u redu da zauzmu mjesto.

Na susjednoj plaži iznad kupača letio je dron, a sa razglasa se čuju poruke i apeli da se mora držati bezbjedna distanca.

Grčka je prijavila više od 2.800 slučajeva infekcije, dok je 160 lica umrlo. Grčka je počela sa ublažavanjem restrikcija 4. maja.

Nakon ponovnog otvaranja grčkih plaža, ljudima će biti dozvoljeno da prisustvuju vjerskim službama od 17. maja, dok će arheološka nalazišta, uključujući i
Akropolj, ponovo biti otvorena za posjetioce 18. maja. Takođe, od 18. maja biće dozvoljeno putovanje na tetitoriji cijele zemlje, kao i na Krit, a od 25. maja na ostala ostrva.

Grčka sa oko 11 miliona stanovnika praktično zavisi od turizma odakle crpi jedinu petinu ukupnih ekonomskih prihoda.

Grčki turistički radnici nadaju se da će od jula početi da primaju strane turiste.

/Srna/

PODIJELI