Haiti: U razornom zemljotresu poginulo 1.900 osoba

0
393

Broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju popeo se na 1.941, povrijeđeno je preko 9.000 ljudi, a nakon prolaska tropske oluje Grejs spasilačke ekipe nastavile su potragu za preživjelima, saopštila je u utorak služba Civilne zaštite.

Bolnice su imale poteškoće da zbrinu sve povrijeđene kojih je, prema najnovijim podacima 9.915, ali bilans nije konačan s obzirom da se veliki broj Haićana vode kao nestali pod ruševinama, navodi se u saopštenju Civilne zaštite, prenosi Rojters.

Spasilačke napore dodatno komplikuje slabo stanje putne mreže i otežano kretanje nakon što je tropska oluja Grejs protutnjala preko Haitija i nastavila ka Јamajci, prenio je Tanjug.

Ujedinjene nacije su saopštile da su izdvojile osam miliona dolara hitne pomoći za osnovnu zdravstvenu zaštitu, pijaću vodu, prihvatilišta za hitne slučajeve i elementarne sanitarne uslove za sve ugrožene na Haitiju.

Tropska oluja Grejs donijela je obilne padavine, razorne vjetrove a strahuje se da bi mogla da se aktiviraju klizišta i pokrenu odroni, prenio je ranije AP.

Haiti je prošle subote pogodio zemljotres jačine 7,2 stepena, sa epicentrom na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI