Harada: Kontaminirana voda moraće biti ispuštena u okean

0
407

Japanska kompanija “Tokio elektro pauer” ili “Tepko” moraće da izbaci radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane “Fukušima” direktno u Pacifik, izjavio je danas ministar za ekologiju Jošijaki Harada.

Nakon što je elektrana oštećena u razornom zemljotresu i cunamiju 2011. godine “Tepko” je iz rashladnih cijevi za hlađenje jezgra prikupio više od milion tona kontaminirane vode u rezervoare smještene na istoj lokaciji.

“Tepko” je najavio da do 2022. godine neće više imati prostora za skladištenje vode koja je korištena za sprečavanje topljenja jezgra

“Jedina mogućnost je ispuštanje vode u more. Administracija će voditi raspravu na ovu temu, ali želio bih da iznesem svoje mišljenje”, naglasio je Harada na konferenciji za novinare u Tokiju.

Japanska Vlada donijeće konačnu odluku o ispuštanju kontaminirane vode nakon izvještaja stručnog panela.

Harada nije rekao koliko vode treba da bude ispušteno u okean.

Analitičari ističu da bi bilo kakva slična odluka mogla izazvati negodovanje susjednih zemalja poput Južne Koreje koja je prošlog mjeseca pozvala ambasadora Japana radi objašnjenja na koji način će biti riješen problem kontaminirane vode u “Fukušimi”.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here