Hong Kong na ivici “veoma opasne situacije”

0
296

Prodemokratski demonstranti u Hong Kongu doveli su grad na ivicu “veoma opasne situacije” upozorila je lider gradske administracije Keri Lam, u vrijeme kada su željezničke i međunarodne avionske linije u ovom globalnom finansijskom centru u haosu.

Današnji pokušaj gašenja gradskog saobraćajnog centra je dio generalnog štrajka, kojim demonstranti pokušavaju da pokažu da i dalje imaju veliku podršku javnosti poslije dvomjesečnih sve većih nemira.

Lamova, koja se rijetko pojavljuje u javnosti od početka krize, upozorila je demonstrante da neće popustiti pod rastućim pritiskom.

– Oni su ozbiljno poremetili zakon i red u Hong Kongu i guraju naš grad, koji volimo i čijoj smo gradnji pomogli, na ivicu veoma opasne situacije – rekla je Lamova, prenio je AFP.

Ona je dodala da pozivi demonstranata na “revoluciju” predstavljaju izazov za okvir “jedna zemlja dva sistema”, pod kojim Hong Kong funkcioniše od kada ga je Britanija vratila Kini 1997. godine.

– Usuđujem se da kažem da oni pokušavaju da unište Hong Kong – rekla je Lamova, koju je na funkciju imenovala komisija naklonjena vlastima u Pekingu.

Aktivisti su sišli u stanice podzemne željeznice tokom jutarnje gužve i namjerno držali vrata otvorenim da bi spriječili polazak vozova i paralizovali velike dijelove mreže koju svakodnevno koriste milioni ljudi.

Istovremeno se širom grada održavaju skupovi u parkovima, na javnim trgovima i u tržnim centrima.

Policija je saopštila da je upotrijebila suzavac protiv grupe demonstranata u stambenom okrugu i da se više nasilja očekuje u večernjim časovima.

Demonstracije su počele protivljenjem prijedlogu zakona o izručenju građana u druge dijelove Kine, a potom su prerasle u proteste za demokratske reforme i protiv erozije građanskih prava.

(Srna)

PODIJELI