Hong Kong: Potpuno povučen zakon o izručenju

0
385
Kontroverzni zakon o izručenju lica iz Hong Konga u centralni dio Kine zvanično je povučen, nakon 20 sedmica protesta u specijalnoj kineskoj autonomnoj oblasti.

Zakon o prestupnicima bjeguncima, čije je usvajanje izazvalo proteste koji su trajali više od četiri mjeseca, omogućio bi da se osumnjičeni izruče u centralni dio Kine radi suđenja.

Prijedlog zakona razljutio je građane, koji su se plašili da lideri u Pekingu prave prestup u vezi sa pravima stanovnika kineske autonomne oblasti.

Poziv na povlačenje usvajanja prijedloga zakona prerastao je u pokret sa pet ključnih zahtjeva, uključujući univerzalno pravo glasa i nezavisnu istragu u vezi sa ponašanjem policije.

Lider Hong Konga Keri Lam saopštila je u septembru da će se potpuno povlačenje prijedloga zakona desiti, ali je naglasila da ispunjenje drugih zahtjeva nije u njenoj moći.

Saopštenje nije usporilo one koji su učestvovali u protestima, koji su povremeno bili nasilni, usljed sukoba policije i demonstranata, podsjetio je AP.

Novi protesti u Hong Kongu planirani su ove sedmice, uključujući sutrašnji protest kao znak solidarnosti sa demonstrantima u Kataloniji.

PODIJELI