I Holandija pauzirala vakcinaciju “AstraZenekinom” vakcinom

0
329

AMSTERDAM- Holandija se pridružila sve dužoj listi zemalja koje su suspendovale upotrebu vakcine kompanije “AstraZeneka” nakon izvještaja o mogućnosti neočekivanih nus pojava nakon imunizacije.

Holandska administracija saopštila je da vakcina, iz predostrožnosti, neće biti u upotrebi najmanje do 29. marta.

Potez Holandije uslijedio je nakon slične odluke Irske na osnovu prijave Danske i Norveške o mogućim ozbiljnim neželjenim pojavama.

– Ne možemo dozvoliti nikakve sumnje u vakcinu. Moramo da budemo sigurni da je sve u redu i za sada moramo pauzirati imuizaciju – rekao je holandski ministar zdravlja Ugo de Jong.

Tri radnika zdravstvenih službi u Norveškoj nedavno su primili vakcinu nakon čega su prebačeni u bolnicu zbog krvarenja, ugrušaka u krvi i smanjenog broja krvnih pločica ili trombocita.

Holandsko Ministarstvo zdravlja navodi da slični slučajevi nisu registrovani u toj zemlji, te da nema dokaza o direktnoj vezi između doza i izvještaja iz Danske i Norveške.

“Astra Zeneka” je saopštila da je pregledom bezbjednosnih podataka ljudi vakcinisanih njihovom dozom nisu pronađeni dokazi o povećanom riziku od ugrušaka u krvi.

Pored Danske, Norveške, Irske i Island je suspendovao ovu vakcinu zbog problema sa ugrušavanjem, dok je Tajland postao prva zemlja izvan Evrope koja je to učinila. Ipak, Tajland će početi da koristi “Astra Zenekinu” vakcinu protiv virusa korona od sutra, poslije kašnjenja usljed sumnji u njenu bezbjednost, saopštili su zvaničnici.

Premijer i članovi njegovog kabineta će prvi primiti doze.

Početak imunizacije bio je odgođen u petak, 12. marta.

Ministar zdravlja Anutin Čarnvirakul izjavio je ranije da će “Astra Zenekina” vakcina biti data članovima Vlade sutra, ukoliko lokalni zdravstveni zvaničnici daju odobrenje.

Italijanski region Pijemont saopštio je tokom vikenda da će prestati sa upotrebom isporučene vakcine “Astra Zenekae” zbog smrti prosvjetnog radnika nakon vakcinacije dan ranije.

Austrija je, takođe, prekinula sa imunizacijom određenom dozom vakcine “Astra Zeneke”.

PODIJELI