Iran najavio ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrfuge

0
334

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da će Teheran početi ubrizgavanje uranijumskog gasa u 1,044 centrifuge, što je novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila.

Agencija navodi da je to novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila od kada se iz njega, krajem prošle godine, povukao američki pedsjednik Donald Tramp.

Prema nuklearnom sporazumu, te mašine treba da se okreću bez gasa u sebi.

Kako navodi Reuters, Rohani je, međutim, poručio da su svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

“Znamo da su osjetljivi kada je u pitanju Fordo. Ali, kad oni ponovo počnu da poštuju svoje obaveze, mi ćemo ponovo isključiti gas, tako da je moguće da ovaj korak bude povučen”, rekao je Rohani.

Iran je juče saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.

PODIJELI