Italija: Balkanska migrantska ruta aktivna i tokom pandemije

0
245

Balkanska ruta kojom migranti pokušavaju da se domognu zemalja zapadne Evrope aktivna je i tokom pandemije, a guverner italijanskog regiona Furlanija-Julijska krajina koji se graniči sa Slovenijom izjavio je da je situacija postala “nepodnošljiva”.

“Frulanija-Julijska krajina nije spremna za prijem novih ilegalnih migranata. U više navrata obavjestio sam vladu da su dolasci u ovaj region postali nepodnošljivi, a imamo i poteškoća sa pronalaženjem mesta za karantin”, izjavio je guverner tog regiona na sjeveru Italije Masimiliano Fedriga, prenijeli su mediji.

Za 480 migranata određen je 14-dnevni karantin u kasarni grada Udine, koja se, prema navodima italijanskih medija, smatra crvenom zonom tog mesta na sjeveru Italije, i biće pod policijskim nadzorom 24 sata dnevno.

Lokalne vlasti saopštile su da je utvrđeno da su među njima tri osobe pozitivne na virus kovid-19, navodeći da ne mogu dozvoliti da neko ko je bio u kontaktu sa zaraženima “slobodno šeta gradom”, kao što to ne mogu činiti ni Italijani ako su bili u kontaktu sa osobama oboljelim od kovida-19.

Italijanski senator Franko Dal Mas izjavio je da je italijanska vlada zatvorila granice sa Srbijom i Crnom Gorom zbog epidemioloških podataka, ali da “dozvoljava svakodnevni neometani ulazak” na teritoriju Italije “desetinama migranata koji su potencijalni prenosioci virusa”, piše Ilfriuli.it.

On je rekao da se italijanski region Furlanija-Julijska krajina, koji se graniči sa Slovenijom, suočava sa “sporim, ali stalnim i svakodnevnim talasom migranata, opasnim” u ovoj kritičnoj zdravstvenoj fazi.

Prema podacima humanitarne organizacije Karitas, u Trst je pre oko nedelju dana stiglo rekordnih 170 migranta u jednom danu, međutim guverner Furlanije-Julijske krajine Masimilano Fedriga potvrdio je da će finansijska sredstva biti smanjena, piše italijanski list La Stampa.

Prema podacima evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) od početka godine do kraja juna skoro 10.000 ljudi pokušalo je da pređe granice balkanskih država na putu ka zapadnim zemljama EU.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here