Italija u tišini obilježava Uskrs, mnogi bez posla i primanja

0
245

Na Uskrs se Italija probudila u tišini, bez radosti, bez ljudi.

Predsjednik Republike Serđo Matarela, po treći put nakon početka pandemije, obratio se Italijanima i poručio da će i on, kao većina nacije ovaj praznika provesti sam. Pozvao je građane na disciplinu i poštovanje mjera zabrane. “Uspjećemo, zajedno”, poručio je Matarela.

Ovakav Uskrs stariji Italijani ne pamte, kako je preko radija posvjedočio izvjesni Franko, ni u vrijeme rata, kada su padale bombe.

Crkve su prazne, zvona zvone uzalud jer niko neće doći na zajedničku misu. Ovaj 12. april, sunčan i topao, više liči na dan žalosti, nego na proljećni praznik.

Za brojne italijanske porodice je upravo tako, žale jer su izgubili drage.

Epidemija virusa korona pokosila je dede i bake. To je bila generacija Italijana koji su izgradili zemlju nakon Drugog svjetskog rata, digli zemlju iz pepela i ruševina, i izgradili državu koja je među 10 najbogatijih i najrazvijenih zemalja u svijetu.

Među žrtvama je i stotinu sveštenika, ljudi koji su na početku pandemije, kao i ljekari, bili u direktnom kontaktu sa zaraženim, bez odgovarajuce zaštite, pa su na kraju i sami podlegli virusu.

U medijima se stalno ponavlja da nakon pandemije više ništa neće biti isto. Za veliki broj Italijana je već tako, suočavaju se sa velikim promjenama, prije svega finansijskim.

Mnogi su ostali bez posla, i već drugi mjesec nemaju redovne prihode, mnogi neće bez posla imati novca ni za svečani uskršnji rucak.

Nadležni su zatrpani desetinama hiljada molbi i elektronskih zahtjeva za finasijsku pomoć.

Pored interventnih 400 miliona evra koje je vlada uputila kao hitnu pomoć siromašnima, razmatraju se i druge mjere.

Partito Democratico PD (Demokratska partija) predložila je naknadno oporezovanje svih koji godišnje zarađuju vise od 80 hiljada evra, ali su druge partije odbile prijedlog.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here