Italijanski političari pored plate od 15.000 uzeli i 600 evra pomoći

0
377

Povodom odluke pojedinih italijanskih poslanika da zatraže bonus od 600 evra predviđen za zaposlene kako bi se ublažile ekonomske posljedica pandemije, mediji su objavili izvještaje o prihodima političara u Italiji koji iznose i do 15.000 evra mjesečno, koliko primaju senatori.

Odluka pet italijanskih poslanika, ali i mnogih gradonačelnika i regionalnih zvaničnika da zatraže bonus od 600 evra, koji je italijanska vlada odobrila u okviru mjera za oporavak od posljedica pandemije virusa kovid-19, naišla je na osudu javnosti u Italiji.

Italijanski senatori primaju do 14.634, 89 evra mjesečno što uključuje osnovnu platu i razne nadoknade, a poslanici u Donjem domu italijanskog parlamenta primaju do 13.971, 35 evra, navodi list “Corriere della sera” ističući da članovi parlamenta ne plaćaju željeznički i avionski prevoz.

Premijer Italije Đuzepe Konte bez parlamentarnog dodatka prima 114.000 evra bruto godišnje, a prema posljednjoj poreskoj prijavi podnijetoj pre njegovog bavljenja politikom u martu 2018. godine, zahvaljujući profesiji advokata prijavio je mnogo veći prihod u iznosu od milion i sto hiljada evra.

Kako navodi italijanski list, plata regionalnog predsjednika ograničena je na iznos do 13.800 evra mjesečno bruto.

Odluka pet italijanskih poslanika da uzmu bonus od 600 evra naišla je na osude iz brojnih političkih partija, a šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo izjavio je da političari koji su uzeli bonus “moraju vratiti novac i izviniti se”.

Italijanska vlada omogućila je bonus od 600 evra za radnike kako bi ublažila posledice pandemije i restriktivnih mjera, za koji je između marta i aprila izdvojeno skoro šest milijardi evra.

/Tanjug/

PODIJELI