Iza kulisa samita NATO: Rastu tenzije među članicama Alijanse

0
335

U Londonu danas počinje dvodnevni samit NATO-a čiji je cilj da se prikaže jedinstvo i snaga Alijanse koja slavi 70 godišnjicu osnivanja.

Međutim, rastuće tenzije među članicama mogle bi da pomrače proslavu, ocenjuje Glas Amerike.

U ponedjeljak uveče u London je doputovao američki predsjednik Donald Tramp, a kako je najavljeno, lidere NATO-a u utorak će u Bakingemskoj palati ugostiti kraljica Elizabeta Druga, prenosi Rojters.

Međutim, dok se spremaju za sastanak s Trampom, pojedini evropski lideri i dalje dovode u pitanje posvećenost Vašingtona NATO-u.

U severoistočnoj Siriji nastavljaju se sukobi poslije turske ofanzive i Trampove odluke da povuče američke snage, bez konsultacija sa NATO saveznicima. Povlačenje SAD rasplamsalo je zabrinutost po pitanju američke posvećenosti NATO-u.

Francuski predsjednik Emanuel Makron nedavno je rekao da je Alijansa u stanju “moždane smrti”, apelujući na Evropu da kreira svoju sopstvenu bezbjednosnu strukturu.

Ta izjava naišla je na snažan odgovor generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je poručio da evropsko jedinstvo ne može da nadomjesti transatlantsko jedinstvo.

Daleko od toga da se NATO može okarakterisati kao krhki savez, ali je Alijansa sada mnogo manje elastična nego ranije. Zato kada se njeni lideri budu okupili u Londonu, moraće mnogo više da se pomuče kako bi premostili neke svoje razlike, ocjenjuje CNN.B92.net

PODIJELI