Izliječen italijanski “nulti pacijent”: Doktori objasnili kako

0
768

Italijanski doktori Frančesko Mojoli i Rafael Brunorade uspjeli da izliječe prvog zaraženog virusom korona.

Njih dvojica su za italijanski list “Korijera dela sera” otkrili kako im je to pošlo za rukom, prenose Večernje novosti.

Muškarac (38) je na odjeljenje intezivne njege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. februara, ali do 9. marta više nije trebalo da ima intubacijsku cijev za disanje i oporavlja se.

– Virus korona može ozbiljno uticati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman “oživljavanja” koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lijekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za liječenje HIV-a, lakše mogu podnijeti oni koji nisu već fizički oslabili – rekli su ljekari.

– Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, vještačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova i odsutnost naknadnih komplikacija – objasnili su.

– Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi liječenje je teže ako postoje i komplikacije u liječenju drugih organa poput srca, jetre i bubrega -kazali su doktori.

– Kritično ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri nedjelje pa su ljekari uspjeli da shvate tok bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom slijedi duga faza stabilizacije i konačno slijedi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne njege u San Mateu i nalazi se u fazi koju lekari nazivaju “odvikavanjem”, u kojoj se šok terapije postupno obustavljaju.

Sam diše i u polusvijesti je – navode dalje doktori.

– On je postao simbol činjenice da se virus korona može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju – zaključili su.

/Večernje novosti/

PODIJELI