Junker: Brexit gubljenje vremena i energije

0
353

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Brexit “gubljenje vremena i energije”.

Junker je naveo da mu smeta što svoj petogodišnji mandat nije u većoj mjeri iskoristio za unapređenje Unije u interesu i službi građana.

U obraćanju poslanicima EP u Strazburu, Junker je naveo da samo može biti odobren sporazum o Brexitu koji je prošle nedelje postigtnut sa Londonom kada on bude odobren u britanskom parlamentu.

Prethodno je predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao da će lideri Evropske unije odlučiti “u narednim danima” da li da se Velikoj Britaniji odobri još jedno produženje roka za izlazak iz Unije, ističući da njihova odluka zavisi od razvoja situacije u Londonu.

Odluka o produženju roka za Brexit za tri mjeseca, poslije 31. oktobra, “u velikoj mjeri će zavisiti od toga šta britanski parlament bude, odnosno ne bude odlučio”, rekao je Tusk.

“Brexit bez dogovora nikada neće biti naša odluka”, rekao je Tusk, što su poslanici EP pozdravili aplauzom, preneo je Reuters.

Britanski premijer Boris Džonson doživio je juče još jedan poraz nakon što je predsjednik Donjeg doma parlamenta Džon Berkou saopštio je da vlada ne može da traži od poslanika da ponovo glasaju o sporazumu o Brexitu.

Džonson je apelovao na poslanike da ove nedjelje odobre sporazum o Brexitu, navodeći da ni on, ni EU ni javnost ne želi novo odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije.

(Tanjug)

PODIJELI