Junker optužuje Džonsona da je širio laži

0
363

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker optužio je britanskog premijera Borisa Džonsona da je širio laži tokom kampanje povodom referenduma o Brexitu, piše britanski dnevnik The Independent.

Junker je istakao da je trebalo da reaguje tokom kampanje kako bi ukazao na “gluposti i laži koje su širili Džonson i drugi”.

“Govorili su ljudima stvari koje nemaju nikakve veze sa realnošću. Tadašnji premijer Dejvid Kameron zamolio me da ne intervenišem tokom referenduma jer Evropska komisija nije popularna u Britaniji i to je bila velika greška”, naveo je Junker.

Junker je istakao da je trebalo da interveniše jer niko nije negirao niti osporio laži koje su širili Džonson i ostali.

Međutim, Junker je negirao da je EU odgovorna za izgubljenu kampanju već je ukazao na britanske medije u kojima je Džonson nekada radio kao dopisnik iz Brisela.

Britanski dnevnik piše da Junker nije prvi lider EU koji je kritikovao pristalice britanske kampanje za izlazak iz EU. U martu je francuski predsjednik Emanuel Makron naveo da su pristalice Brexita podsticale bijes uz podršku lažnih vijesti, što je ugrozilo Evropu.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je početkom godine da u “paklu postoji posebno mjesto za one koji su podržavali Brexit bez ikakvog plana”.

(Srna)

PODIJELI