Junkeru se ne dopada resor za “evropski način života”

0
286

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kritikovao je odluku svoje naslednice Ursule fon der Lajen da stvori komesara za “zaštitu evropskog načina života”, jer se time sugeriše da je prihvatanje migranata protivno vrednostima kontinenta.

Najviši tim Ursule fon der Lajen, uključio je odgovornost za migraciju u resor novog grčkog komesara, Margaritisa Šinasa, pod novootvoreni portfelj “Zaštita evropskog načina života”.

Ta odluka je, međutim, izazvala trenutnu reakciju različitih političkih stranaka, koje su se usprotivile upotrebi fraze koju koristi krajnja desnica, nazivajući je “uvredom” i “neprihvatljivom”.

U onome što portal Politiko ocenjuje kao krajnje neobičnu intervenciju pre nego što Fon der Lajenova zvanično stupi na dužnost, Junker je rekao za Jurounjuz da se protivitom potezu i predviđa da će biti preinačen.

“Ne sviđa mi se ideja da se evropski način života protivi migracijama. Prihvatanje onih koji dolaze izdaleka je deo evropskog načina života”, rekao je odlazeći predsednik Komisije.

“‘Evropski način života’ značio je spajanje glavnih talenata i energija, i poštovanje drugih, bez obzira na njihovu boju i poreklo”, rekao je Junker.

Dodao je da titula posla ne odgovara Šinasovim vrednostima, koji je bio njegov glavni portparol tokom poslednjih pet godina.

Evropski poslanik za obnovljenu Evropu Paskal Kanfin rekao je u sredu da će njegova grupa tražiti da Fon der Lajen promeni naziv portfelja.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva rekla je da “nema promene imena ili bilo kakve promene koje treba objaviti”, dodajući da “u ovom trenutku očigledno nema brze odluke”.

PODIJELI