Kako je grupa malih investitora uspjela da nadmudri “vukove sa Volstrita”?

0
470

Za samo jedan dan vrijednost akcija američkog lanca prodavnica video igara Game Stop Corp na Njujorškoj berzi porasla je za 18,12 procenata, a taj trend se nastavio i po zatvaranju Volstrita, na takozvanom vanberzanskom trgovanju.

Time je, istorija ispisana, kako je napisao i jedan jedan korisnik Reddita situaciju koja se trenutno zbiva oko GameStop. Ukratko rečeno, mali investitori, okupljeni na jednoj grupi platforme Reddit, krenuli su na vukove sa Volstitra i uspjeli da ih nadmudre u njihovoj sopstvenoj igri.

Priča se pokrenula kad su akcije posrnulog GameStopa odjednom počele naglo da rastu. Mediji su počeli da nagađaju šta stoji iza tog nevjerovatnog razvoja događaja, a onda se uključila i Bela kuća koja je poručila da Ministarstvo financija prati situaciju.

Da bismo objasnili kako je došlo do toga da dionice jednog lanca video-igara, koji je planirao ove godine da zatvori 450 prodavnica, postanu najtraženije na tržištu, treba razjasniti šta je u pozadini.

Kako je došlo do ovoga?

Vrijednost akcija dostigla je rekordnu vrijednost od deset milijardi dolara usljed berzanske trke koja se odvija između dvije grupe investitora. Jednih koji se klade da će vrijednost akcija opasti i drugih koji vještački podižu tržišnu kapitalizaciju cele kompanije.

Takozvani “short sellers” investitor dionice pozajmljuju na oročeni period, prodaju na otvorenom tržištu u nadi da će vrijednost u budućnosti pasti, što znači da bi ostvarili profit naknadno kupujući akcije po manjoj vrijednosti. Sa suprotne strane nalaze se trgovci udruženi na popularnom sajtu Reddit. Short sellers su na primjer, posebno aktivni kada se radi o akcijama Tesla motorsa.

GameStop je miljenik Reddita, gdje stotine korisnika insistira na kupovini akcija, nakon što su investitori koji se klade protiv lanca elektronike i video igara pogurali takozvanu “kratku kamatu” na 100 odsto. Kratka kamata je broj akcija koje su kratko (short sell) prodate, ali još uvijek nisu pokrivene ili zatvorene.

Osnivač Tesle Ilon Mask objavio je na svom Twitter profilu trenutnu situaciju, nakon čega se vrijednost akcija GameStopa duplirala u trgovanju van radnog vremena. A znamo svi kako reaguje berza na Maskov tvit.

Zbog takve situacije, investicioni fondovi rizikuju da izgube desetine milijardi dolara, nakon što se period pozajmice okonča.

“Short selles” investitori ciljali su GameStop koji se usljed pandemije našao u problemima. Jedan takav investitor, Endru Left iz kompanije “Citron Research” objavio je video u kojem iznosi razloge zašto akcija GameStopa treba da vrijedi 20 dolara, zatim je povukao svoje riječi i tvrdio da su on i njegova porodica dobili prijetnje.

Vrijednost akcija GameStopaa porasle su za čak 68 odsto prošlog dana, popevši se na preko 240 dolara po akciji u jednom trenutku.

Melvin Capital, hedž fond koji je prvi počeo sa šort selingom (short selling) zatvorio je svoju šort poziciju u GameStopu u utorak popodne nakon što je pretrpio ogroman gubitak.

Pored njih i “Citron Research” objavio je da je pokrio većinu ili sve svoje pozicije.

Međutim, mnogi korisnici na Redditu smatraju da je u pitanju varka, jer taj fond želi da izazove paniku među korisnicima tog sajta, kako bi počeli da likvidiraju svoje akcije i time ponovo smanje cijenu.

GameStop je kratko vrijedio oko deset milijardi krajem 2007. godine, ali je prvi put premašio tu cifru u utorak.

GameStop je američki lanac za prodaju video igara, kompjuterske opreme, ali i ostalih elektronskih uređaja za široku potrošnju, sa više od 5.500 prodavnica i sjedištem u predgrađu Dalasa.

Sve dosadašnje prognoze koje se odnose na poslovanje ove kompanije u srednjem roku nisu bile nešto naročito pozitivne, dijelom zbog pandemije, a pomalo i zbog činjenice da glavna roba koju ona nudi u svojim prodavnicama, video igre, gejmeri sve više preuzimaju online, a ne na fizičkim nosačima.

Kompanija je u posljednje tri godine izgubila 1,6 milijardi dolara. Pa opet, od početka godine do danas, vrijednost njenih akcija porasla je za čitavih 275 odsto.

Razlozi za to leže u pogrešnom klađenju.

(Telegraf Biznis)

PODIJELI