Kako je Putin opisivao sebe: Od pacova naučio važne lekcije

0
294
FILE - Russian President Vladimir Putin reacts during a joint press conference with French President Emmanuel Macron after their talks in Moscow, Russia, Feb. 7, 2022. German Chancellor Olaf Scholz planning to travel to Ukraine and Russia on Monday, Feb. 14, 2022, in an effort to help defuse escalating tensions as Western intelligence officials warn that a Russian invasion of Ukraine is increasingly imminent. (AP Photo/Thibault Camus, Pool, File)

U svojoj biografiji ‘Iz prve ruke’ ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao je jednu anegdotu iz mladosti koja ga je naučila ponašanju u stresnim situacijama.

Danas, u jeku napetosti između Zapada i Rusije u kojima bi Ukrajina mogla postati poprište borbe, stručnjaci navode kako bi upravo ta anegdota mogla dati bolji uvid u njegova razmišljanja.

“U podrumu su bili pacovi. Moji prijatelji i ja natjeravali smo ih palicama. Jednom sam pronašao divovskog štakora i počeo sam ga ganjati sve dok ga nisam stjerao u ćošak. Više nije imao gdje da pobjegne. Onda se naglo uzdigao na zadnje noge i krenuo na mene. To se dogodilo potpuno neočekivano i na trenutak sam se šokirao. On je preokrenuo situaciju i sada je počeo on mene da ganja! Skakao je po stepenicama za mnom, ali ja sam bio za tren brži i pred nosom sam mu zalupio vrata”, ispričao je ruski predsjednik.

Putin priznaje da je iz ovog neugodnog iskustva izvukao nekoliko pouka. Najbitnija je pouka – kada si stjeran u škripac, ne dopusti da te strah parališe.

“Neka postane izvor tvoje hrabrosti”, kaže Putin.

Ovu je lekciju mladi Putin poslije dobro utvrdio u školi za špijune.

“U opasnim situacijama čovjek mora biti napet da bi reagovao na prikladan način. To je jako bitno”, ističe Putin.

“Ne prepusti se situaciji, već iznenadi protivnika – uspravi se kada protivnik pomisli da ćeš se predati. Budite budni i vjerujte u svoju šansu kada je drugi potpuno uvjeren u svoju pobjedu”, ističe Putin.

Ruski predsjednik Putin, koji prkosi Zapadu i za kojeg je njemačka kancelarka Angela Merkel na samitu G7 još 2014. godine posvećenom aneksiji Krima kazala da niko ne zna koji će idući potez povući, isticao je kako je teško doživio “ponižavajući raspad SSSR-a” i da mu je politički prioritet spriječiti daljnje urušavanje ruske države.

“Neko vrijeme nadao sam se da će privredni rast i razvoj demokratskih struktura zaustaviti proces raspada. Ali život i praksa pokazali su da to nije bio slučaj”, kazao je tada Putin, podsjeća “Vecernji.hr“.

PODIJELI