Kijev odbio ruski ultimatum za predaju Marijupolja

0
207
FILE - A Ukrainian serviceman takes a photograph of a damaged church after shelling in a residential district in Mariupol, Ukraine, March 10, 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Irina Vereščuk, potpredsjednik vlade Ukrajine i šef Ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, kaže da u pismu Rusije postoji “osam stranica sa povratkom na istoriju i drugim glupostima”.

U obavještenju se navodi da Ukrajina odbacuje rok za predaju Mariupolja.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je postavilo rok od 5 sati ujutru za predaju ratnog grada Mariupolja.

„Položite oružje“, rekao je u nedjelju na brifingu general-pukovnik Mihail Mizincev, direktor ruskog centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

“Nastala je strašna humanitarna katastrofa. Svima koji polože oružje zagarantovan je bezbjedan izlazak iz Mariupolja. Mizincev je dodao da će se lokalni zvaničnici suočiti sa ‘vojnim tribunalom’ ako ne pristanu na uslove predaje. Međutim, Ukrajina je odbacila prijedlog, a zamjenica premijera Irina Vereščuk je rekla da ne može biti riječi o predaji”, prenosi Gardijan.

Povodom ultimatuma, zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je za Ukrajinska pravdu da predaje neće biti.

“Ne može biti govora o bilo kakvim predajama, polaganju oružja. O tome smo već obavijestili rusku stranu. Umjesto da gubite vrijeme na 8 stranica pisama, samo otvorite humanitarni koridor”, poručila je ona.

Ove tenzije na relaciji Kijev – Moskva, dolaze u danu kada će se dvije delegacije opet naći za pregovaračkim stolom preko video linka, izvijestio je javnost u toku nedjelje večeri, Mihail Podalok, jedan od glavnih pregovarača Kijeva i saradnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

PODIJELI