Kijev traži zamrzavanje otplate duga

0
87

 

Ukrajina je zatražila od svojih međunarodnih kreditora, uključujući zapadne sile i najveće svjetske investicione firme, da zamrznu otplatu duga na dvije godine kako bi država mogla da usmjeri svoja sve manja finansijska sredstva na sukob sa Rusijom.

Suočeno sa padom BDP-a od 45 odsto ove godine nakon specijalne operacije Rusije, ukrajinsko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da se nada da će do 9. avgusta finalizirati odlaganje svog duga od oko 20 milijardi dolara.

Odlaganje, koje su brzo podržale i glavne zapadne vlade i veliki fondovi koji su pozajmili Kijevu, došlo bi na vrijeme da odloži otplatu duga od oko 1,2 milijarde dolara početkom septembra.

U prijedlogu Vlade se navodi da će “svi datumi plaćanja kamata za obveznice” biti odloženi prema planu.

Ukrajina u pokušaju da izbjegne ono što bi bilo klasifikovano kao teško neizvršenje obaveza planira da ponudi zajmodavcima dodatna plaćanja kamata kada se zamrzavanje završi.

Ukrajina je procijenila fiskalni manjak od pet milijardi dolara – ili 2,5 odsto predratnog BDP-a – mjesečno, za koji ekonomisti računaju da “gura” njen fiskalni deficit na 25 odsto BDP-a, u poređenju sa samo 3,5 odsto prije sukoba.

PODIJELI