Kim: “Napeta” situacija u snabdijevanju hranom

0
293

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un rekao je da se ekonomija njegove zemlje popravila ove godine, ali je pozvao na usvajanje mjera radi rješavanja “napete” situacije u vezi sa hranom koja je izazvana pandemijom virusa korona i prošlogodišnjim tajfunima, javili su državni mediji.

Kim je predsjedavao sastanku centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojem je razmatran napredak u provođenju glavnih političkih odluka i mjera za rješavanje ekonomskih pitanja, navodi agencija KCNA.

Komitet je postavio ciljeve i zadatke koje treba ostvariti u okviru petogodišnjeg ekonomskog plana sa prethodne sjednice u februaru, uključujući povećanje proizvodnje hrane i metala.

Kim je rekao da se ekonomija svekupno popravila u prvoj polovini godine i da je industrijska proizvodnja povećana za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi KCNA.

On je dodao da postoje “ozbiljne devijacije” u naporima partije da primijeni plan usljed nekoliko prepreka i ukazao na snabdijevanje hranom.

“Situacija u kojoj su ljudi kada je riječ o hrani je napeta, pošto poljoprivredni sektor nije uspio da ispuni plan proizvodnje žita zbog štete od tajfuna prošle godine”, rekao je lider Sjeverne Koreje.

Partija je obećala da će ove godine usmjeriti sve snage na poljoprivredu, a razgovarano je i o borbi protiv kovida 19, navodi KCNA.

Kim je pozvao da se preduzmu koraci za minimiziranje posljedica prirodnih katastrofa jer je, prema njegovim riječima, to lekcija iz prošle godine i ključ za ostvarivanje ciljeva ove godine.

PODIJELI