Kina optužila Amerikance za ilegalno slanje oružja u Hong Kong

0
294

Vlasti Kine osumnjičile su američku kompaniju “Fedex”, koja pruža poštanske usluge širom svijeta, za pokušaj nelegalnog slanja hladnog oružja u Hongkong, u kome se održavaju masovni protesti, saopštio je list “South China Morning Post”.

Kako se navodi – u jednoj od filijala “Fedexa” u kontinentalnoj Kini registrovana je pošiljka sa setom nestandardnih noževa, koja je bila namijenjena za slanje u Hongkong.

Prema pisanju kineskog lista, prodaja, proizvodnja i kupovina takvih noževa u Kini zahtijeva posebno odobrenje, jer spadaju u kategoriju “opasno oružje”. Pošiljka je zaplijenjena, a istraga slučaja je u toku.

U međuvremenu su iz kompanije “Fedex” izjavili da je pošiljka bila obrađena u skladu sa standardnim bezbjednosnim procedurama. Kompanija tvrdi da je pošiljku poslao redovan klijent i da nisu prekršena nikakva pravila.

Na kraju pošiljka nije stigla do primaoca, čiji se identitet ne navodi. Nije otkriveno ni o kom broju noževa je riječ, niti koje su njihove karakteristike.

Podsjetimo, krajem maja ove godine vlasti Kine optužile su “Fedex” za neosnovano preusmjeravanje za SAD dvije pošiljke namijenjene za kinesku kompaniju “Huawei”, kojoj su SAD uvele sankcije. Sredinom avgusta, policija grada Fudžou pokrenula je istragu o pošiljci u kojoj se nalazilo vatreno oružje, a koju je dostavio “Fedex” iz SAD.

(Sputnjik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here