Kina oštro odgovorila NATO-u: Nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Jugoslaviji

0
262

Kini nije potrebna lekcija o pravdi od prekršioca međunarodnog prava, rekao je portparol misiji Kine pri EU povodom poziva NATO-a Pekingu da ne podržava Rusiju ni na koji način.

On je podsjetio da Peking nikada neće zaboraviti da su snage Alijanse bombardovale kinesku Ambasadu u Beogradu 1999. godine tokom NATO kampanje protiv SR Jugoslavije.

“Kineski narod u potpunosti osjeća bol i patnju drugih zemalja jer mi nikada nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u SR Jugoslaviji. Nije nam potrebna lekcija o pravdi od prekršioca međunarodnog prava”, rekao je portparol misije Kine u EU.

Opisujući NATO kao “ostatak Hladnog rata”, kineski zvaničnik je rekao da je ovoj organizaciji potrebno da malo razmisli da li doprinosi svjetskom miru i stabilnosti sa svojim širenjem i vojnim operacijama, prenosi “Raša tudej”.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je ranije da Peking treba da se pridruži ostatku svijeta i snažno osudi rusku akciju u Ukrajini, ističući da bilo kakva podrška neće pomoći Moskvi da nastavi sa operacijom.

“Raša tudej” navodi da je ruska operacija u Ukrajini dijelom izazvana stalnim širenjem NATO-a.

Moskva je u više navrata upozoravala da to predstavlja rastuću prijetnju ruskoj nacionalnoj bezbjednosti, ali su SAD i njeni saveznici odbili da deeskaliraju situaciju na miran način.

Osim toga, ruski zvaničnici su rekli da je Rusija morala da zaštiti stanovništvo na istoku Ukrajine od stalnih napada ukrajinskih trupa.

“Raša tudej” podsjeća da je američki bombarder “B-2” pogodio zgradu kineske Ambasade u Beogradu oko ponoći 7. maja 1999. godine, ubivši pri tome tri kineska novinara i ranivši oko 20 ljudi.

“Koordinate napada odredila je američka Centralna obavještajna agencija, koja je kasnije tvrdila da je u stvari planirala da gađa obližnje vojno skladište”, navodi “Raša tudej”

PODIJELI