Kina: Računamo na Rusiju u borbi protiv svjetske hegemonije

0
375

Ministar inostranih poslova Kine Van Јi saopštio je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim da kineske vlasti žele da objedine napore sa Rusijom za borbu protiv globalne hegemonije i jačanja protekcionizma određenih država.
Kina, Šangaj (Foto: http://opusteno.rs)

– Kineska strana namjerava da nastavi saradnju sa Rusijom na visokom nivou, unapređuje kinesko-rusko partnerstvo. Kina je spremna da se rame uz rame bori sa Rusijom protiv jednostrane politike, protekcionizma i hegemonije (određenih država) koje nanose udar međunarodnim odnosima i međunarodnom poretku – navodi sajt Ministarstva spoljnih poslova Kine riječi Van Јia.

Prema njegovim riječima, Peking je zainteresovan za jačanje političkog dijaloga sa Moskvom, tešnju koordinaciju stavova po važnim pitanjima.

– Mi želimo da, zajedno sa Rusijom, zaštitimo naše zajedničke nacionalne interese, pravednost i ravnopravnost u cijelom svijetu – dodao je Van Јi.

Kako je naglasio, Kina namjerava da iskoristi prednosti jakih partnerskih veza sa Rusijom za borbu protiv pandemije i oporavka svjetske ekonomije.

PODIJELI